-

Eläköön erilaisuus – piilevästä potentiaalista välittömiin hyötyihin

Blogi
0 kommenttia

Työtyylianalyysi auttoi pörssiyhtiö Betolarin talousjohtajaa Riikka Ylikoskea löytämään itselleen optimaalisimmat työtavat. Nyt hän voi paremmin, hyödyntää biologisia vahvuuksiaan ja tukee tiimiläisiään potentiaalinsa löytämisessä.

Pitkään johtotehtävissä toiminut Riikka Ylikoski alkoi pari vuotta sitten kiinnittää huomiota henkiseen jaksamiseensa ja työssä suoriutumiseensa. Samoihin aikoihin hänen tuttavansa suoritti Consultica Oy:n järjestämän WSA-työtyylianalyysin (Working Style Analysis) käyttöön pätevöittävän sertifiointikoulutuksen. Tuttava innosti Ylikoskea tekemään analyysin. Tulosten saaminen oli silmiä avaava kokemus.

–Ymmärsin, miksi kuormitun tietyissä työtilanteissa ja miksi minulla on ongelmia suorituskykyni kanssa. Oivalsin, että imen itseeni valtavasti tietoa ympäristöstä, mikä johtaa välillä ylikuormittumiseen. Olen harjoitellut tietoisesti aistikanavieni rajaamista. Nyt pystyn työolosuhteita muuttamalla hallitsemaan ulkoisia ärsykkeitä, keskittymään paremmin ja säätelemään omaa energiatasoani. Voin paljon paremmin ja pystyn hyödyntämään potentiaaliani myös tiimin kanssa tehokkaammin. Sillä on ollut suuri merkitys esimerkiksi haastavan pörssilistautumisprosessimme läpivientiin, Ylikoski sanoo.

Ylikoski innostui WSA mahdollisuuksista niin paljon, että hän suorittaa itsekin työn ohessa WSA-Master-sertifiointikoulutusta ja on päässyt kokemaan kiihdytetyn oppimisen voiman ja luonnon merkityksen Consultica Arctic Academyn koulutuksessa Valkeassa, Lapin upeissa maisemissa.
 

Aivojen kapasiteetti kasvoi Valkea Week´n aikana
 

WSA-maailma on ollut puuttuva palanen työhöni, ja voin elää kuten opetan. Näin kertoo Tommi Haapakangas, WSA & TSA -asiantuntija (Master), Liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen lehtori Lapin ammattikorkeakoulusta.

Haapakangas on työkykyä tukevaa pedagogiikkaa käsittelevässä väitöskirjatyössään havainnut, että luontoympäristöllä voidaan vaikuttaa positiivisesti opiskelijoiden tiedonkäsittelykyvykkyyteen.

–Vein opiskelijani viikoksi Valkeaan, jossa luontainen aistiympäristökokemus voitiin yhdistää sujuvasti työkykyä tukeviin pedagogisiin menetelmiin, jolloin opiskelijoiden aivojen kokonaisvaltaiset mieltymykset lisääntyivät jopa 25 prosenttia. Tämä tarkoittaa lisääntynyttä kykyä käsitellä tietoa ja sillä on suora yhteys hyvinvoinnin kokemukseen, Haapakangas kertoo.

Luontoympäristö mahdollistaa läsnäolon, tehostaa oppimista ja tarjoaa mainiot olosuhteet uusien, yksilöllisten ja luontaisiin vahvuuksiin perustuvien työtapojen omaksumiseen heti lukuvuoden alkaessa.

–Luonto on hyvä opiskeluympäristö, sillä se tarjoaa selkeän, ennustettavissa olevan ja turvallisen aistiympäristön sekä hyvät olosuhteet opiskelijoiden ryhmäytymiselle ja haastavienkin tehtävien tekemiselle, Haapakangas sanoo.
 

Virtaa varhaiskasvatukseen
 

Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla työskentelevä HR-asiantuntija Päivi Juslin suoritti WSA- ja TSA-sertifiointikoulutuksen työn ohessa. Nyt hän vetää Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen työkykypilottia, joka tarjoaa tukea työn kuormituksen haasteita kokeville varhaiskasvatuksen työntekijöille. Juslin on tehnyt analyysin jo noin 100 työntekijälle. Hän on innoissaan pilotissa saaduista tuloksista.

–WSA:n avulla on päästy nopeasti kiinni työkyvyn haasteisiin ja toisaalta myös voimaannuttaviin asioihin. Pienillä työolosuhteisiin tehtävillä muutoksilla on pystytty paremmin tukemaan työntekijöiden työhyvinvointia. On ollut mahtava huomata, millaisia oivalluksia ihmiset ovat saaneet itsestään ja miten ratkaisuista on alettu keskustella työyhteisöjen sisällä, Juslin sanoo.
 

Yrityksen talous kasvuun kestävällä työhyvinvoinnilla
 

Valkea Arctic Lodge tarjoaa yhteistyössä Consultica Arctic Academyn kanssa työhyvinvoinnin intensiivijaksoja intiimissä, luonnon keskellä olevassa lomakylässä, jonka voit varata kokonaan yksityiseen käyttöösi – ilman häiriötekijöitä.

–Kokemuksesta voin sanoa, että turha työ on puolittunut, henkilöstö voi hyvin ja olemme päässeet nauttimaan tuloksen tekemisestä. Tiedämme, miten tämä tapahtuu ja haluamme tarjota mahdollisuuden myös teille, sanoo Valkea Lapland Oy:n yrittäjä Antti-Pekka Palokangas.
 

ARKTINEN OPPIMISELÄMYS
Consultican ja Valkea Arctic Experiencen aloittama yhteistyö yhdistää työkykyä parantavat tieteelliset menetelmät elämykselliseen koulutusympäristöön.

WSA-, LSA- JA TSA-MENETELMÄT
Analyysien avulla ennaltaehkäistään työmotivaation menettämistä ja tunnistetaan työkykyä kuormittavia tekijöitä. Näin löydetään uusia työtapoja kuormituksen ehkäisyyn.

KIIHDYTETTY OPPIMINEN
Interaktiivinen oppimisympäristö keskittyy oppijan tarpeisiin ja käyttää ihmisen vahvimpia aisteja – ilman ärsykkeitä.

LAPIN LUMOAVA LUONTO
Koulutusten ajan viihdytään luonnon ja erämaan helmoissa, mikä tuo hyvinvointia sekä keholle että mielelle.

 

Artikkeli: Content House
Artikkelin teksti: Tuomas I. Lehtonen
Kuvat: Mikko Pajunen ja Markus Torvinen


Artikkelin alkuperäinen osoitteen löydät täältä.

Lue lisää työhyvinvoinnin intensiivijaksoista täältä ja Kiihdytetyn oppimisen arktisesta elämyskeskuksesta täältä.