-

Tommi löysi puuttuvan palasen omaan opettamiseen ja valmentamiseen WSA- ja LSA-menetelmistä!

Blogi
0 kommenttia

Syksyn vieraskynät! Lue, mitä ajatuksia sertifioiduilla WSA & TSA -asiantuntijoilla on Consultica Oy:n järjestämistä koulutuksista, Prashnig Styles -menetelmien hyödyistä ja asiantuntijana toimimisesta. Tällä kertaa kirjoittajanamme on Tommi Haapakangas.

Nimeni on Tommi Haapakangas ja työskentelen Lapin ammattikorkeakoulussa liikunnan lehtorina. Työni ohessa teen väitöskirjaa valmentajalähtöisestä opiskelijan hyvinvointia tukevasta pedagogiikasta. Olen tehnyt pitkän työuran korkeakoulumaailmassa nuorten aikuisten opettajana ja valmentajakouluttajana. Työni kautta keskityn paljon ihmisen kokonaisvaltaisuuteen ja hyvinvointiin, ja valmentajakouluttajana ihmisen psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen on tullut yhä tärkeämmäksi arvoksi työssäni. Minua ajaa eteenpäin opettajana ajatus siitä, että pitäisi toimia kuten opettaa. Kuitenkin näen kaikkialla juuri toisenlaista tapaa toimia. Lausahdus “Älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon” saa oppimisesta jotain tietävän niskavillat nousemaan. 

Kun urheiluvalmentajalta kysytään, mihin valmentaja voi vaikuttaa, tulevat vastaukset hienosti usein kuin kaupan hyllyltä: ”Valmentaja voi vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin!” Tyytyväisenä nyökkäillään, kun oli opeteltu tällainen fraasi. Mutta kun kysytään, millä tavoin valmentaja siihen voi vaikuttaa, vastaukset maalailevatkin epämääräisiä termejä motivaation tukemisesta ja tavoitteen asettelusta sekä tarkoituksen löytämisestä. Voiko valmentaja oikeasti vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ilman psykologian oppimäärää? 

WSA- ja LSA-menetelmät ovat osoittautuneet erinomaisiksi välineiksi vastata tähän. Näiden menetelmien kautta pääsemme ilman psykologisia profilointeja käsiksi juuri niihin asioihin, joihin valmentajina voimme vaikuttaa. Tulemme tietoiseksi itsestä ja toisista, omista vahvuuksistamme ja heikkouksistamme ilman, että meidän tarvitsee kokea häpeää tai huonommuutta. Samalla saamme sanat omalle yksilölliselle upeudellemme. On ollut hieno matka huomata isoja muutoksia siinä, miten opiskelijoita tai valmennettavia voi tukea heidän omalla tiellään kohti heidän unelmiaan ja erinomaisuuttaan. Siihen WSA-maailma on ollut puuttuva palanen ja voin kävellä kuten opetan. 

Tommi Haapakangas

WSA & TSA -asiantuntija (master)
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen lehtori