-

Ihmiset lähestyvät työtehtäviä eri tavoin - tunnetko sinä työntekijöidesi lähestymistavan?

Blogi
0 kommenttia

WSA-käyttöohjekortti on työtyylianalyysin tuloksista tiivistetty A4-kokoinen ohje työntekijästä, ja se on tarkoitettu annettavaksi esihenkilölle. Tässä käyttöohje-blogisarjan toisessa kirjoituksessa kerromme, millaisia ohjeita käyttöohjekortin toinen osio sisältää.

Käyttöohjekortin toisessa osiossa esihenkilölle ohjeistetaan, pitääkö työntekijälle antaa ohjeet ja informaatio kokonaiskuvan vai yksityiskohtien kautta. Lisäksi tässä osiossa kerrotaan, haluaako työntekijä ryhtyä heti toimeen vai tarvitseeko hän aikaa pohtimiseen ja tehtävään tutustumiseen ennen aloittamista. Tämä ohje kirjoitetaan sen perusteella, kumpi aivolohko näyttäytyy WSA-raportin mukaan hallitsevampana.

Henkilö, jolla hallitsee oikea aivolohko, haluaa aloittaa heti ja saada informaation kokonaiskuvan kautta. Jos tämä henkilö on töissä rakennusalalla, hän haluaa lähteä heti työmaalle, ja hän ottaa ohjeet mukaansa. Hän katsoo ensin kuvan valmiista rakennelmasta, ja sen jälkeen aloittaa rakentamisen vaiheittaisen ohjeistuksen mukaisesti. 

Henkilö, jolla hallitsee vasen aivolohko, tarvitsee aikaa pohtimiseen ja haluaa edetä yksityiskohdista kohti kokonaiskuvaa. Jos tämä henkilö on töissä rakennusalalla, hän katsoo ohjeet vaihe vaiheelta lävitse. Kun hän on lukenut vaiheittaiset ohjeet ja lopuksi katsonut kuvan valmiista rakennelmasta, hän suuntaa työmaalle.  

Käyttöohjekortin toinen ohje on esihenkilölle ja tiimin jäsenille tärkeä, sillä sitä noudattamalla voidaan välttää turhautumista ja stressiä. Jos ensimmäisen esimerkin henkilön pitäisi tutustua ohjeisiin vaihe vaiheelta ennen aloittamista, hän turhautuisi, sillä hän haluaisi päästä heti töihin. Jos taas toisen esimerkin henkilön pitäisi aloittaa heti, hän stressaantuisi tai ahdistuisi, koska hän ei saanut tarpeeksi aikaa pohtimiselle. 

Käyttöohjekortin toisessa osiossa kerrotaan myös, haluaako työntekijä saada vastaukseen kysymykseen “Miksi?” vai “Mitä?” Tämä on oleellinen ohje esihenkilölle ja tiimin jäsenille, sillä jos työntekijä ei saa heti alkuun vastausta hänen kysymykseensä, asian sisäistäminen hidastuu ja tehtävään on vaikea tarttua. Henkilö, jolla oikea aivolohko hallitsee, haluaa tietää syyn toiminnalle kokeakseen sen merkitykselliseksi. Henkilö, jolla vasen aivolohko on hallitsevampi, on syyn sijaan kiinnostuneempi asioista ja faktoista eli siitä, mitä tehdään.  

Käyttöohjekortin toinen ohje auttaa myös koulutusten suunnittelussa. Henkilö, jolla hallitsee oikea aivolohko, huomioidaan koulutuspäivässä siten, että koulutus aloitetaan kertomalla, miksi tätä koulutusta tarvitaan ja mikä on päivän kulku. Näin työntekijä saa selvän kokonaiskuvan ja syyn koulutuksesta, jonka jälkeen hän on heti valmis tarttumaan koulutuksen aiheisiin yksityiskohtaisemmin. Henkilö, jolla hallitsee vasen puoli aivoista, otetaan huomioon antamalla ennakkomateriaalia koulutusta varten, pysymällä asioissa ja faktoissa ja edeten asia kerrallaan. 
 



Kysyimme alussa sinulta, mitä näet tässä kuvassa. Osa meistä kiinnittää huomiota kauniiseen maisemaan ja värimaailmaan, kun taas jonkun huomio kiinnittyy taustalla oleviin rakennuksiin tai pieniin lumipaakkuihin. Kuten näet, ihmiset lähestyvät asiaa kuin asiaa hyvin eri tavoin ja eri kuvakulmasta! 


Haluatko oppia luomaan käyttöohjekortin työntekijöistäsi? Katso seuraavat koulutuksemme täältä!