-

Keskimääräistä paremmat tulokset vaativat keskimääräistä parempia toimia!

Artikkelit Blogi
0 kommenttia

Miten vähentää turhautumista? Miten saada aikaan parempia tuloksia? Miten päästä eroon vanhoista ajatuskaavoista ja korvata ne uusilla, paremmilla ajatusmalleilla? Lue tämä Barbara Prashnigin suomennettu kirjoitus, ja saat vastauksen kaikkiin edellä oleviin kysymyksiin!

Saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, että tulokset ovat tekojen seurauksia, mutta se on totuus, jonka monet ihmiset ilmiselvästi kiertävät, ja joka jättää ihmiset turhautuneiksi ja tyytymättömiksi. Turhautuminen voi liittyä moniin eri asioihin. Osa ihmisistä tuntee pettymystä ja turhautumista siksi, koska he huomaavat, etteivät ole omia itsejään, eivätkä seuraa omia intohimojaan. Osa taas on turhautunut pieniin asioihin, jotka käyvät hermoille ja ärsyttää päivittäisessä elämässä. Turhautuminen ei katoa itsestään, eikä sitä voi vain toivoa pois. Se vaatii toimintaa. Se vaatii aina toimintaa. Syvällä sisimmässämme tiedämme, että nykyiset tuloksemme ovat seurauksia aikaisemmista toimista ja täten tiedämme myös, että muuttaaksemme tuloksiamme meidän on ensin muutettava ajatuksiamme ja vasta sitten voimme muuttaa tekojamme. Avainkysymys on: Miksi emme toimi näin?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 90–95 % siitä, mitä ihminen päivän aikana ajattelee, on samaa kuin edellisenä päivänä. Tämä saattaa tuntua yllättävältä, mutta se on surullinen totuus. Ihmiset ovat jumissa. Otetaanpa suosittu lause "en osaa", joka on uskollinen opas monien ihmisten päässä. Jos haluat luoda uuden rakentavan ajatusmallin, katkaise tavanomainen taipumuksesi liukua takaisin tuttuun malliisi asettamalla kuminauha ranteesi ympärille muutamaksi seuraavaksi päiväksi.

Vanhan ajatuskaavan katkaiseminen ja uusia ajatusmalleja

Tämä yksinkertainen kuminauhatekniikka toimii mukavana kaavan katkaisuna, mikä saa sinut pois ajattelemasta “en osaa” -ajatuksia tai muita vanhan kaavan ajatuksia. Joka kerta kun näet tai tunnet kuminauhasi, palaat ajatuksiisi huomaten, että olit unohtanut tämän taas… Ajan kuluessa voit luoda haitallisen ajatusmallin tilalle uuden, hyödyllisen, ajatusmallin. Voisit sanoa itsellesi: "Kaikki on hyvin, minä pystyn siihen!". Tämä vahvistaa positiivista asennetta. Joka kerta, kun huomaat kuminauhasi, ota selvää, mitä ajatuksia juuri ajattelit, ja arvioi oliko ajatus haitallinen vai hyödyllinen.

Pelko ja oikeutus

Vastaus kysymykseen, miksi emme vaikuta tuloksiimme muuttamalla ensin ajatuksiamme ja sitten tekojamme voidaan voidaan tiivistää näihin kahteen sanaan: pelko ja oikeutus.

Vuosien varrella on levinnyt ajatus, että olemme automaattisesti oikeutettuja joihinkin asioihin, ja sosiaalisen median nousun myötä on helppoa jäädä vain valittelemaan. Valitamme, että on niin ja näin, pitäisi tehdä sitä ja tätä, että tarvitsemme tätä tai meillä on oikeus siihen. Oikeudet ilman vastuuta – se on pelin nimi nykyään. Ajatus kovan työn tekemisestä ja ponnisteluista asioiden saamiseksi näyttää muuttuneen kirosanaksi.

Mitä tulee pelkoon, se voi olla epäonnistumisen pelko, ympärillämme olevien ihmisten reaktioiden pelko, muutoksen pelko, pelko siitä, että emme ole tarpeeksi hyviä, tai pelko siitä, että – kyllä, arvasit oikein – että meidän on ryhdyttävä toimiin! Kun lisäät näiden pelkojen päälle laiskuuden ja oikeutuksen tunteen, päädyt toimiin, jotka kattavat vain perusasiat. Jos teet vain toimia, jotka kattavat perusasiat, mitä tuloksia saat? Perustuloksia - jos niitäkään!

Keskimääräistä parempia toimia – keskimääräistä parempia tuloksia

Jos haluat parempia tuloksia, keskimääräistä korkeampia tuloksia, seuraa heitä, joilla on jo kyseiset tulokset. Ei kestä kauan, ennen kuin näet kuvion: heidän toimintansa on keskimääräistä parempaa. He opiskelivat kovemmin. He työskentelivät kovemmin. He uhrasivat enemmän. He sitoutuivat kovemmin. Lyhyesti sanottuna he toimivat keskimääräistä paremmin. Poikkeuksia toki on. Aina on poikkeuksia. Mutta se, että ne ovat poikkeuksia, todistaa vain vielä enemmän, että useimmilta ihmisiltä keskimääräistä paremmat tulokset edellyttävät keskimääräistä suurempia toimia.

Katso tuloksiasi. Et ehkä halua ajaa satoja kilometrejä ottaaksesi esimerkiksi valokuvia tai tehdä ylimääräistä vaivaa saavuttaaksesi halutun tuloksen – mutta mitä haluat? Haluatko jotain keskimääräistä parempaa, mutta odotat sen tapahtuvan ilman keskimääräistä ylittävää toimintaa? Jos näin on, odotettavissa on pettymys ja turhautuminen.

Päätös ja sitoutuminen

Tulosten saavuttaminen riippuu sinusta ja vain sinusta. Riippumatta siitä, minkä tyyppinen oppija olet oppimistyylianalyysin (LSA) mukaan tai millainen työntekijä olet työtyylianalyysin (WSA) mukaan, voit asettaa tavoitteita ja sinulla on tarpeeksi kykyjä, tarpeeksi potentiaalia, tarpeeksi joustavuutta saavuttaaksesi tavoitteesi. Jokainen voi saavuttaa tuloksia oli kyseessä sitten analyyttinen, yksityiskohtiin keskittyvä ja yksi asia kerrallaan etenevä henkilö tai kokonaisvaltainen kokonaisuudet hallitseva “multitaskaaja”.

Jos sitoudut, päätät, toimit ja nostat toimintasi keskimääräistä korkeammalle tasolle, niin tuloksesi alkavat nousta tasolle, sitten toiselle – oli se sitten yksityiselämässä tai työssä. Usko minua, se voi muuttaa elämäsi mullistavalla tavalla!

Emeritusprofessori Barbara Prashnig
WSA-, LSA- & TSA-analyysien kehittäjä


Lue alkuperäinen teksti täältä