-

Leea Kantelus

Toimiessani liiketoimintapäällikkönä edellisen työnantajan palveluksessa, vastasin tiimini liiketuloksesta ja henkilöstöjohtamisesta. Ydintehtävänäni oli vastata yksikkömme tuottavasta toiminnasta, sujuvasta yhteistyöstä ja toiminnan kehittämisestä, yhdessä huippu-tiimiläisteni kanssa. Lisäksi toimin myös osa-aikaisena kouluttajana, valmentajana ja ohjaajana, sekä työsuojeluorganisaatiossamme.

Viikoittain analysoin erilaista dataa, tutkin taulukoita ja tilastoja, laadin suunnitelmia ja visioita – ja istuin palavereissa, workshopeissa ja kokouksissa. Työ oli pääsääntöisesti kaikkineen mukavaa, mutta jokainen kerta kun vastuullani oleva valmennus- tai koulutuspäivä lähestyi, olin ihan liekeissä. Rakastin (ja rakastan) sitä, että pääsen oivalluttamaan osallistujia, hyödyntämään omaa osaamistani muiden hyväksi, oppimaan itse lisää opiskelijoilta, edistämään muiden kehittymistä ja onnistumista omassa tehtävässään. Olivathan koulutusten teemat myös intohimo-aiheitani: toimiva työyhteisö, kokonaisvaltainen hyvinvointi, hyvä johtajuus, vuorovaikutustaidot, itsensä johtaminen jne. Budjetoinnit ja analyysit olivat olennaisia, mutta eivät ne saaneet minua koskaan syttymään.

Alkuvuodesta 2020 tein työtyylianalyysin (WSA), jotta pääsisin kurkkaamaan ”pintaa syvemmälle” sen mahdollisuuksiin ja hyödynnettävyyteen. Muistan miettineeni, että mitähän työtyylinalyysi minusta kertoisi, mitä en jo tietäisi itsestäni. Minä kun olen hyvin reflektiivinen tyyppi, ja rakastan itseni analysoimista ja kehittämistä, pyydän toiminnastani säännöllisesti palautetta ja olinhan myös useamman itsearviointiin perustuvan analyysimenetelmän sertifioitu käyttäjä.  Mielestäni tiesin vahvuuteni ja kehittymiskohtani hyvin. Mutta voisihan tämä olla oiva työkalu ohjaukseen, ajattelin.

Sovittu verkkotapaaminen Annen kanssa venyi tunnista kahteen, sillä minulle heräsi paljon kysymyksiä ja olin sekä hämmentynyt että innoissani, yhtäaikaisesti. Tunnistin defenssejäkin alkuun: sisäinen opittu ääni vakuutti, että ”ei pidä paikkaansa”. 

Sain tuon keskustelun jälkeen analyysin itselleni, oppimistehtävineen. Muistan kuinka ristiriitaisin tuntein pohdin analyysiäni ja tein siihen liittyviä tehtäviä. Synnynnäisiksi luonteenpiirteiksi kuvittelemiani asioita olinkin vain omaksunut elämän varrella - ja kuinka paljon tunnistinkaan uskomuksia itsestäni! Lisäksi minulla oli potentiaalia ja vahvuuksia, joista en ollut tietoinen: aloin ymmärtää miksi reagoin siten, kun reagoin tietyissä tilanteissa. Ymmärsin myös, miksi olen liekeissä koulutus, - valmennus- ja ohjaustilanteissa, mutta en vaikka analysoidessani dataa, silloinkaan kun sen tulokset aiheuttaisivat useimmille riemunkiljahduksia. Olimmehan saaneet tiiminä huikean hyviä tuloksia aikaan! Vahva sisäinen motivaationi ja tapissa oleva vastuuntuntoisuuteni aiheuttivat sen, etten kaivannut ulkoapäin tullutta ohjausta. Ymmärsin, miksi arvostin ja kaipasin kehittymistä ja kehittämistä - muutosta.

Ihmiskeskeisenä ja kokonaisvaltaisena ihmisenä olen paras versio itsestäni, kun saan toimia pohdiskellen, mutta sparraillen, visualisaatiota käyttäen ja intuitiota kuunnellen. Koulutustilanteet ja tiimin vetäminen mahdollistivat sen. Kun tein vielä työ- ja koulutustyylianalyysin (TSA) vertailun, se toi huikealla tavalla esille sen, kuinka työtehtävien luonteella on todellakin merkitystä voimavarojemme suhteen: korreloivatko työn tekemisen tavat luontaisten vahvuuksiemme kanssa, vai toimimmeko ns. itseämme vastaan? Luontaiset vahvuuteni mahdollistavat tiedonkäsittelyn samanaikaisuuden. On hienoa olla vetämässä koulutuksia, joissa käsitellään saman aikaisesti historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.  Sain konkreettisia eväitä siihen, miten työolosuhteita muokkaamalla kuormitun vähemmän, voin hyödyntää paremmin luontaisia vahvuuksiani ja olla siten parempi versio itsestäni. Työhyvinvointivalmentajana luulin jo tietäväni kaikki omaa hyvinvointiani tukevat tekijät, mutta eihän se niin ollutkaan. Seuraavalla kerralla Annen kanssa kävimme läpi havaintojani ja oivalluksiani, sekä aloittelimme kehittymissuunnitelmaani.

Nyt on takana puolen vuoden vaativa ja antoisa polku sertifiointikoulutuksessa ihan huikean ryhmän kanssa, Annen tiukassa ohjauksessa.  Olen myös uudessa työtehtävässä, jossa voin toimia vahvemmin visiointi- ja intuitio-vahvuuksiani sekä kokonaisvaltaista uudistamiskyvykkyyttäni hyödyntäen. Arjen ympäristötekijöissä on vähemmän kuormitustekijöitä kuin ennen. Nyt olen kansainvälisesti sertifioitu WSA ja TSA-menetelmien asiantuntija, oma kehityspolkuni jatkuu yhä. 

Tammelassa Lokakuun lopulla 2020,

Leea Kantelus

Faktia Oy


Muut referenssit

Pauli Leinonen

Pauli Leinonen

"Sertifiointikoulutuksen myötä ymmärsin, että työ- ja koulutustyylianalyysi (WSA & TSA), sekä sertifionitikoulutus ovat erinomainen lisä olemassa olevaan arviointiväline- ja koulutusvalikoimaani."

Näytä case
Laura Ihatsu

Laura Ihatsu

"Työtyylianalyysin (WSA) kautta opin ymmärtämään mitkä ovat omat luonnolliset ja opitut vahvuuteni, ja miten voin hyödyntää niitä työelämässä ja sosiaalisissa suhteissani."

Näytä case