-

Värien psykologiaa

Artikkelit Blogi
0 kommenttia

Tiesitkö, että ei ole samantekevää, minkä väriseksi koulujen tilat maalataan. Eri väreillä on eri vaikutuksia oppimiselle. Tässä kirjoituksessa Barbara Prashnig kertoo, millaisia eri vaikutuksia väreillä on, ja mitkä värit kuuluvat oppimisympäristöihin.

Värien tärkeys oppimisympäristöissä

Olen työskennellyt lähes kahdenkymmenen vuoden ajan oppimistyylien monimuotoisuuden parissa ja minulta on usein kysytty värien merkityksestä luokkahuoneissa ja oppimisympäristöissä. Mitä enemmän kuulen ja luen opettajien onnistumisista oppimistyylien toteuttamisessa luokkahuoneissaan, sitä enemmän olen ymmärtänyt, kuinka tärkeitä "oikeat" värit ovat oppilaiden oppimisen tehostamisessa.

Tapa, jolla ihmiset reagoivat väreihin, näyttää olevan paljon globaalimpi kuin ihmisten valon tarve ja se perustuu eri värien vahvoihin tunnepitoisiin ominaisuuksiin. Värit vaikuttavat ihmisten tunteisiin, laukaisevat tunteita ja epäilemättä niillä on tilaa koskevia vaikutuksia huoneissa. Kun värit eivät edistä oppimista, oppilaat voivat menettää keskittymiskykynsä, tulla väsyneiksi tai ylikuormittuneiksi. He alkavat käyttäytyä häiritsevästi, eivätkä opettajat tai vanhemmat epäile, että syynä voisi olla ”väärä” värimaailma heidän oppimisympäristössään.

Voitte kuvitella, miten tämä tapahtuu: lasten on vietettävä useita tunteja tavallisissa luokkahuoneissa, jotka on maalattu väreillä, jotka eivät yleensä edistä heidän oppimistaan JA tämän lisäksi heidän kotonaankin oppimisympäristön värit saattavat olla sisustussuunnittelijoiden suosittelemia tai lapsen itse valitsemia, mutta eivät ehkä tue aivotoimintaa oppimistilanteissa. Joten kiinnitä huomiota väreihin - ne voivat olla "oppimisen tappajia"!

Vaikka näissä aihepiireissä ei ole mahdollista mennä tämän blogin puitteissa suuriin syvyyksiin, tärkeimmät näkökohdat on kuvattu tässä.

Värit tieteessä

Tässä ovat perusasiat, jotka soveltuvat myös muualle, kuin luokkahuoneisiin:

SININEN: tuntuu rauhalliselta, viileältä, seesteiseltä; tietyt sinisen sävyt saavat aivot erittämään rauhoittavia kemikaaleja; voidaan käsittää "kylmänä".

VIHREÄ: saa ihmiset tuntemaan olonsa turvallisiksi ja "hoidetuiksi", sinnikkäiksi ja itsekeskeisiksi; voidaan pitää tylsänä.

TURKOOSI: on rauhoittava, luo rennon nautinnon tunteen.

PUNAINEN: lisää hengitystiheyttä, stimuloi syömistä, voi nostaa verenpainetta; tuntuu jännittävältä ja herättää impulsiivisuutta; liiallinen altistus voi aiheuttaa ahdistusta.

KELTAINEN: ihmiset tunnistavat sen nopeammin kuin minkään muun väreistä; herättää spontaanisuutta, on iloinen, optimistinen; on todella hyveellinen ja iloinen puhtaimmassa muodossaan. Se huokuu lämpöä, inspiraatiota ja elinvoimaa, ja se on onnellisin kaikista väreistä, merkiten viestintää, valaistumista, auringonvaloa ja henkisyyttä.

ORANSSI: hallitseva, eloisa; persikkainen appelsiini on lämmin; kirkkaan oranssi ei ole rentouttava

TERRACOTTA/RUSKEA: herättää "takaisin maan pinnalle" tunteen; inspiroi "maadoittuvuutta"

VIOLETTI: voi olla ylivoimainen; pastellivärit sopivat paremmin taustalle.

HARMAA/SAVU: rauhoittava vaikutus, auttaa keskittymään, sopii vanhemmille opiskelijoille, kun työmäärät kovenevat.

MUSTA: voi aiheuttaa masentavia, pessimistisiä ajatuksia ja mielialan vaihteluita, voi luoda negatiivisen ympäristön. Älä käytä!

Miten värit vaikuttavat lapsiin (ja opettajiin) luokkahuoneessa?

Pienet lapset kokevat tilan tunteena, ja värillä voi olla suuri vaikutus siihen, miten lapsi tietoisesti tai tiedostamatta käyttäytyy, seurustelee ja oppii tilassa. Värit voivat rohkaista sisään- tai ulospäinsuuntautumiseen, aiheuttaa suuttumusta tai rauhallisuutta ja vaikuttaa fysiologisiin toimintoihimme.

Varhaislapsuudessa värejä on usein liikaa. Lasten vaatteet antavat väriä liikkeellä, lelujen, taideteosten, huonekalujen jne. kirkkaiden värien lisäksi. Suunnittelijat, opettajat ja vanhemmat käyttävät usein liian paljon värejä seinillä ja lopputuloksena on kaleidoskooppitunnelma, joka piristää hetken ja kuluttaa suuren osan ajasta.

Tunnelma voi vaikuttaa käyttäytymiseen sekä asenteeseen ja huoneen värit voivat suoraan vaikuttaa opettajien ja oppilaiden mielialoihin. Tietyt värit herättävät tiettyjä tunteita ja kirkkaat seinät eivät sovellu luokkahuoneisiin.

Käytännön vinkkejä:

Syvät "lämpimät" värit antavat luokkahuoneelle intiimin, kodikkaan tunnelman (puna-violetti, punainen, puna-oranssi, oranssi, terrakotta, kelta-oranssi) Vaaleat "kylmät" värit saavat luokkahuoneen näyttämään tilavammalta, rauhoittavat (vihreä, sinivihreä, sininen-violetti; myös valkoisella on tämä vaikutus)

Seinän värit voivat olla lämpimiä tai kylmiä sävyjä, mutta säilytä värit melko vaaleina, mutta ei harmaina. Kaikki värit on valittava huolellisesti ja luokkahuoneen asettelun, ikkunoiden ja auringonvalon jne. huomioon ottaen. Virhe on mennä yli laidan kirkkailla perusväreillä, erityisesti peruskouluissa. Tämä on aivan yhtä huono kuin mustavalkoinen huone.

Vaaleansininen tai vihreä sävy on valittava huolellisesti, kuten mikä tahansa muukin väri. Puhtaat, selkeät ja vaaleat värit ovat yleensä parhaita oppimisilmapiirissä, mutta niitä voidaan vaihdella luokkahuoneen käytön ja valon mukaan. Samaa väriä voitaisiin käyttää kaikissa luokkahuoneissa samassa kerroksessa. Tulevaisuudessa kouluissa saattaa olla uusi värisuunnittelijan rooli, jonka tehtävänä on luoda oppimista edistävää väriharmoniaa ja parantaa visuaalista ergonomiaa.

Useimmiten luokkahuoneet ovat joko liian sotkuisia tai seinät ovat karut ja yksitoikkoiset. Paras olisi mukava välimaasto. Yhdessä värien kanssa valaistus on äärimmäisen tärkeää, luonnonvalo ja täyden spektrin valaistus on paras.

Liitutaulujen tulisi ihanteellisesti olla vihreitä eikä mustia, mutta ne ovat nykyään enimmäkseen valkoisia, vaikka vihreää onkin helpompi katsoa pidemmällä aikavälillä. Valkotaulujen takana olevien seinien heijastuskyky tulee olla sama tai hieman vaaleampi kuin valkotauluilla, mutta seinien ei tulisi kuitenkaan olla saman värisiä kuin valkotaulu. Älä käytä valkoista tai luonnonvalkoista liian vähäisen kontrastin vuoksi, se on väsyttävää silmille.

Pöydät ja työpöydät eivät saa olla valkoisia tai hyvin vaaleita. Pidä jälleen varasi häikäisyseikan suhteen ja pidä pinnat mattapintaisina ja keskisävyisinä. Puu ja puun kaltaiset pinnat ovat erinomaisia kunhan ne eivät ole kiiltäviä.

Älä käytä suuria kuviointeja, kuten sekavia lattiapäällysteitä, seinägrafiikkaa ja laattakuvioita erityistä tukea tarvitsevien lasten (ja aikuisten) kohdalla. Suuret kuvioinnit voivat olla visuaalisesti moniselitteisiä ja hämmentäviä. Myös peilien tai lasiseinämien käyttö voi olla ongelmallista. Niistä heijastuvat esineet voivat olla häiritseviä ja jopa pelottavia. Jos käytät niin kutsuttuja "jäähy" -huoneita kurinpitotarkoituksiin, muista, että niiden tulee olla ystävällisiä ja kodikkaita.

Lopuksi voimme todeta: liian paljon väriä tai liian kirkkaat värit voivat johtaa liialliseen stimulaatioon. Siksi on tärkeää löytää tasapaino, joka lisää hyvinvointia, oppimista ja keskittymistä.

Yhdellä monista seminaarimatkoistani Englannin läpi näin erittäin onnistuneen värisuunnittelun Brightonissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa peruskoulussa, jossa olin järjestänyt opettajille ammatillista koulutusta oppimistyyleistä. Loman aikana vanha ja ruma tiiliskivirakennuksen oli muutettu iloiseksi oppimisympäristöksi: jokaisessa kolmessa kerroksessa oli erilainen, mutta kuitenkin toisiinsa liittyvä värimaailma – kirkkaammat värit käytävillä ja vaaleammat värit luokkahuoneissa, mikä mahdollistaa hämärän ja kirkkaan valon alueita. Kuulin, että se oli lasten mielestä niin kaunis, että he raahasivat vanhempansa sisään kouluvuoden ensimmäisten päivien jälkeen huudahtaen: "Katso äiti, katso kuinka siisti kouluni on!"

Kaunista maailmasi väreillä!

Emeritusprofessori Barbara Prashnig
WSA-, LSA- & TSA-analyysien kehittäjä
 


Teksti suomennettu alkuperäisestä tekstistä, joka löytyy tästä.

Lue lisää väreistä: 

Värien suhteen on joitakin perusohjeita ja oivalluksia, ja useimmat niistä juontavat juurensa 1960-luvulle, jolloin sveitsiläinen professori tohtori Max Lüscher loi väritestinsä, jota käytetään edelleen psykologisen arvioinnin työkaluna: www.colourtest.ue-foundation.org

Jessica Padykula väittää blogissaan, että nämä 10 väriä voivat tehdä sinusta älykkäämmän: http://www.sheknows.com/home-and-gardening/articles/1003817/top-10-paint-colors-to-make-you-smarter

Lisää tietoa värien psykologiasta kaikilla elämän osa-alueilla: www.empower-yourself-with-color-psychology.com