-

Oppimistyylit ovat elämäntyylejä

Artikkelit Blogi
0 kommenttia

Olet ehkä törmännyt tilanteisiin, joissa et voi sietää toisen ihmisen käytöstä. Ihmiset käyttäytyvät eri tavoin, koska jokaisella on oma luontainen tyyli toimia. Kun alat ymmärtää analyyttisiä ja kokonaisvaltaisia elementtejä ja niistä koostuvia erilaisia tyyliyhdistelmiä, alat ymmärtää, miksi ihmiset toimivat, miten toimivat. Tässä kirjoituksessa Barbara Prashnig kertoo esimerkkejä arkielämän tilanteista, joissa ihmisten tyylierot tulevat esille sekä siitä, miksi ihmisen on tärkeää tunnistaa omat biologiset ominaisuutensa.

Elät miten opit
 

Kun olemme tutkineet tyylieroja oppimisessa, opettamisessa, työskentelyssä, stressinhallinnassa, kommunikoinnissa ja kumppanin valinnassa, on käynyt selväksi, etteivät tyylierot rajoitu vain näihin asioihin. On aiheellista sanoa, että oppimis- ja työtavat ovat elämäntapoja.

Tärkeimmät erot ovat seuraavat: analyyttiset, kokonaisvaltaiset ja joustavat tyylit. Riippumatta siitä, kuinka hyvin selviydyt työntekijän roolistasi ammatillisessa ympäristössäsi, kotiin lähdettäessä joko lipsahdat toiseen rooliin ja näyttelet toisella tyylillä tai palaat takaisin todelliseen tyyliisi, kuten tavallista. Ilman ymmärrystä ja arvostusta tyylieroja kohtaan on helppo kuvitella, kuinka tyylierot aiheuttavat ongelmia päivittäin, ei vain työpaikalla, vaan myös kumppanien ja perheenjäsenten välillä.

Mieti vaikka tätä: Oletko ihminen, joka tarvitsee paljon virikkeitä, jonka saat luomalla draamaa kotona, aiheuttamalla häiriöitä ihmisten kanssa töissä tai harrastamalla vaarallisia harrastuksia? Vai oletko sitä tyyppiä, joka ei pidä kovin paljon sosiaalisista tilanteista, nauttii hiljaa istumisesta kotona lukemalla hyvää kirjaa ja stressaantuu töissä, vaikka muut eivät?

Vasemman ja oikean aivolohkon prosessointiin perustuvat tyylierot ilmenevät analyyttisinä tai kokonaisvaltaisina tyylipiirteinä. Nämä tyylipiirteet vaikuttavat syvästi jopa niin sanottuihin merkityksettömiin arkielämämme asioihin.

Kenenkään tyyli ei ole täysin analyyttinen tai täysin kokonaisvaltainen, sillä jokainen kuitenkin käyttää sekä vasenta analyyttistä että oikeaa kokonaisvaltaista aivolohkoaan. Seuraavat esimerkit kuvaavat siis ääriesimerkkejä analyyttisen ja kokonaisvaltaisen tyylin eroista. Joka tapauksessa joillakin henkilöillä hallitsee todella vahvasti jompi kumpi aivolohko, joten ei ole epätavallista, jos tunnet ihmisiä, jotka ovat tällaisia:
 

Esimerkkinä ruuanlaitto:
 

Analyyttiset ihmiset tarvitsevat yleensä keittokirjan ja seuraavat reseptejä erittäin tarkasti, he aloittavat ruoanlaiton vasta, kun kaikki tarvittavat ainekset ovat saatavilla ja kaikki on valmisteltu. He eivät ole kovin luovia, mutta ainakin he ovat luotettavia kokkeja.

Kokonaisvaltaiset ihmiset eivät pidä reseptien seuraamisesta, he yleensä kokoavat yhteen jotain saatavilla olevista aineksista, luovat uusia ruokia, eivät osaa toistaa samaa ruokaa kahdesti, mutta he ovat erittäin luovia kokkeja.
 

Esimerkkinä Hammastahnatuubin käyttö:
 

Analyyttiset puristavat hammastahnatuubin aina päästä ja jos mahdollista, rullaavat se ylös ja sulkevat aina korkin.

Kokonaisvaltaiset sotkevat, puristavat tuubia keskeltä, eivät koskaan rullaa sitä ylös, eivätkä voi vaivautua laittamaan korkkia kiinni, mikä tekee analyyttisen ihmisen hulluksi.
 

Esimerkkinä ostosten tekeminen:
 

Analyyttiset tekevät ostoslistoja, suunnittelevat jokaisen ostoksen ja kuluttavat rahaa - vaikka heillä olisi sitä paljon - erittäin viisaasti ja tuskin koskaan tarpeettomiin tuotteisiin.

Kokonaisvaltaiset rakastavat shoppailua ja tekevät sen spontaanisti. He inhoavat ostoslistoja, ja kun he kirjoittavat sellaisen, he yleensä jättävät sen kotiin ja ostavat asioita, joita ei ole listassa. Ja mikä vielä pahempaa, he tuskin koskaan tietävät tarkasti, mihin heidän rahansa ovat menneet.

Pohdi omia ihmissuhteitasi ja jokapäiväistä elämääsi ja huomaat, että edellisten kaltaisia esimerkkejä on loputtomasti. Avioliitot menevät pieleen, kun aviomies ja vaimo eivät tunnusta tai alkavat inhota toisiaan täydentäviä eroja etenkin vuosien yhdessä elämisen jälkeen. Joten mikä viesti kaikessa on? Olet ehkä jo arvannut, eikä sitä voi sanoa tarpeeksi usein: Tunne itsesi!

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on ymmärtää muita ja sitä todennäköisemmin tulet toimeen heidän kanssaan, erityisesti lähimmän ja rakkaimman kanssa. Yhdessä eläminen ihmisten kanssa, joilla on vastakkaisia tyylejä, ei ole helppoa, mutta heidän tyylinsä tunteminen ja sen ymmärtäminen, miksi he toimivat niin kuin toimivat, johtaa suvaitsevaisuuteen ja on pelastus monissa ihmissuhteissa.
 

Jotkin asiat eivät koskaan muutu: todellinen SINÄ
 

Lisääntynyt itsetuntemus antaa sinulle vielä yhden edun: ymmärrät kuka todella olet, mikä saa sinut innostumaan ja sisäistät mitä voit muuttaa ja mitä et. Ymmärtämällä henkilökohtaisen tyylisi piirteet, mieltymyksesi, joustavuutesi, inhosi ja jopa älykkyystekijäsi tarkemmin, ymmärrät myös, mitkä ovat ydinominaisuutesi.

Nämä oivallukset ovat erityisen tärkeitä, kun olet stressaantunut tai kohtaat epäsuotuisia tilanteita. Aivojen ainutlaatuisen toimintatavan perusteella palaat aina takaisin perustyyliominaisuuksiisi tällaisissa olosuhteissa, koska aivosi siirtyvät selviytymistilaan. Aivojen on pakko toimia näin, koska uhattuna ne ei voi eikä aio harkita vaihtoehtoja; aivosi vain auttavat sinua selviytymään, mitä tahansa "selviytyminen" sinulle sitten tarkoittaakaan. Tämä voi olla ikävä yllätys, jos et tunnista omia luontaisia käyttäytymismallejasi, ajattelutyyliäsi tai oppimistapojasi - eli kun et tunne todellista SINUA.

Havainnollistan tätä seuraavalla esimerkillä:

Kun asiat sujuvat hyvin, kaikki on mielesi mukaan, tarpeesi täyttyvät ja voit tehdä asiat omalla tavallasi, tunnet varmasti olosi mukavaksi ja viihtyisäksi ja pystyt myös osoittamaan joustavuutta tarvittaessa ja tarkoituksenmukaisesti. Olet tyytyväinen saavutuksiisi ja luultavasti pidät itsestäsi sen vuoksi. Huomaat olevasi sopusoinnussa muiden kanssa, olet mukava heille ja vastineeksi he ovat mukavia sinulle.

Ja sitten tapahtuu jotain - jotain odottamatonta ja epämiellyttävää, mikä järkyttää koko miellyttävän skenaarion. Ellet ole uskomattoman tasapainoinen henkilö tai tunne itseäsi erittäin hyvin, huomaat, että hyvin lyhyessä ajassa epämiellyttävä tapahtuma saa käyttäytymisesi ja tyylisi muuttumaan, useimmiten negatiiviseksi.

Tällaisissa yllättävissä ja epämiellyttävissä tilanteissa ihmiset käyttäytyvät usein hyvin eri tavalla kuin tavallisesti, ja tekevät tai sanovat asioita, joita he myöhemmin katuvat. Nämä ovat niitä tilanteita, jolloin ihmiset tuskin tunnistavat kumppaneitaan tai työtovereitaan, koska he ovat yhtäkkiä niin erilaisia. Usein he eivät edes tunnista itseään ja saattavat järkyttyä ja ihmetellä, mitä heille on käynyt. Nämä mekanismit voivat toistaa itseään kerta toisensa jälkeen, eikä ihmisillä ole aavistustakaan, kuinka katkaista kierrettä, jos ihminen ei tunne omia biologisia ominaisuuksiaan.

Jos et opi, kuinka henkilökohtaiset tyylipiirteesi vaikuttavat sinuun joka tilanteessa, sinulla ei ole mahdollisuutta hallita käyttäytymistäsi, saati sitten estää tunteitasi hallitsemasta sinua. Mutta kun tunnet itsesi, ydinpiirteesi, vahvuutesi, heikkoutesi, rajasi ja murtumispisteesi, voit kehittää strategioita estääksesi rajojen yli menemisen, koska tiedät kuinka reagoisit automaattisesti, jos et tuntisi itseäsi. Halusit tai et, jotkin tyylisi ominaisuudet eivät koskaan muutu, etenkään biologiset, koska ne ovat vastuussa siitä, kuka olet.

Sinun on parempi oppia elämään biologisten ominaisuuksiesi kanssa, käyttää niitä hyväksesi ja hyödyntää biologisia vahvuuksiasi. Muista: olet erityinen ihminen, jolla on ainutlaatuiset aivot ja ainutlaatuinen tyyliyhdistelmä, ja vaikka et voi hallita sitä, mitä sinulle tapahtuu, voit aina hallita sitä miten reagoit.
 

Emeritusprofessori Barbara Prashnig
WSA-, LSA- & TSA-analyysien kehittäjä

 


Alkuperäinen teksti löytyy täältä.