-

Työpöytä turmelee flow-tilan

0 kommenttia

Syksyn vieraskynät! Lue, mitä ajatuksia sertifioiduilla WSA & TSA -asiantuntijoilla on Consultica Oy:n järjestämistä koulutuksista, Prashnig Styles -menetelmien hyödyistä ja asiantuntijana toimimisesta. Seuraavana kirjoitusvuorossa on Nora Viljaniemi.

Oletko ikinä miettinyt unelmiesi työpistettä? Yhteiskunta on ehdollistanut meidät heräämään aamulla aikaisin ja istumaan työpöydän ääressä paikallaan seuraavat kahdeksan tuntia töitä tehden. Olemme tottuneet menemään päivän päätteeksi kotiin lepäämään seuraavaa työ- tai koulupäivää varten. Työpisteellä on kuitenkin merkittävä vaikutus omaan hyvinvointiimme sekä työn tuottavuuteen. Ratkaisevia elementtejä ovat ympäristö ja sosiaaliset tekijät, sillä niillä on vaikutus keskittymiskykyyn ja motivaatioon.

Ekaluokkalaiselle ostetaan ensimmäisenä koulupöytä ja -tuoli läksyjen tekoa varten. Perinteinen yhteiskunnallisten rakenteiden ehdollistama malli painottaa enemmän vasemman aivolohkon käyttöä, mikä ei sovi kaikille. Ne, joille kyseinen malli ei ole luonnollinen, ehdollistuvat siihen. Luontaisten tarpeiden huomiotta jättäminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa itsetunnon ja motivaation heikkenemiseen. Tämä aiheuttaa hämmennystä niin opiskelu-, kuin työmaailmassa: “Miksi minä en pärjää samalla tavalla kuin muut?” Barbara Prashnig toteaakin, että massakoulutus on joukkotuhoa. Tarvitsemme henkilökohtaisempia ratkaisuja ja mahdollisuuksia niin työpaikoille kuin kouluihin. Sukupolvilta toisille siirtyviä opittuja malleja tulee tarkastella kriittisesti.

Työtyylianalyysin (WSA) suola on sen henkilökohtaisissa tuloksissa, se ei pakota meitä yhteiskunnan rakenteiden mukaiseen laatikkoon vaan antaa mahdollisuuden toimia itselle parhaalla mahdollisella tavalla. Kun ymmärrämme mikä on itselle paras tapa toimia, alamme ymmärtämään miksi ystävät tai työkaverit toimivat eri tavalla. Merkittäviä elementtejä ovat äänet, valaistus, lämpötila, kalustus, kenen kanssa työskentelemme ja saammeko haluamamme verran palautetta. Esimerkiksi loisteputkivalaistuksella tiedetään olevan kielteisiä terveysvaikutuksia.

Palatakseni unelmien työpisteeseen: haasta itseäsi, kokeile tehdä töitä saunassa, lastenhuoneessa tai riippukeinussa. Anna lapsesi tehdä läksyt leikkimökissä tai rakentamassaan majassa. Voisiko musiikin kuuntelu tai youtube-videon katselu sittenkin tehostaa läksyjen tekemistä tai omaa työskentelyäsi? Vältä luovuuden ja rohkeuden rajoittamista - voit yllättyä.

Nora Viljaniemi

WSA & TSA asiantuntija ja kouluttaja
Sosiaalipolitiikan maisteriopiskelija