-

Miten monimuotoisuus eli neurodiversiteetti tekee työyhteisöstä vahvemman, terveemmän ja paremmin menestyvän?

0 kommenttia

Consultica Oy:n toimintaa on jo 15 vuoden ajan ohjannut monimuotoisuus eli ihmisten erilaisuus ”Power of Diversity”

Neurodiversiteetti, toisin sanoen neurobiologinen monimuotoisuus, tarkoittaa käytännössä inhimillistä erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta liittyen kaikkeen siihen, miten aivomme toimivat ja miten niitä käytämme. Tavoitteemme on lisätä tietoisuutta työpaikoilla, mitä monimuotoisuus, neurodiversiteetti, käytännössä tarkoittaa, miten piilevä potentiaali löydetään ja miten sitä voidaan hyödyntää.

Miten monimuotoisuus eli neurodiversiteetti tekee työyhteisöstä vahvemman, terveemmän ja paremmin menestyvän? 

Miksi yrityksen johdon, HR:n ja esihenkilöiden tulee innostua neurodiversiteetistä eli ihmisten erilaisuudesta ja piilevästä potentiaalista? Siksi, koska sillä on merkittävä vaikutus yrityksen menestykseen, kehitykseen ja kasvuun sekä ihmisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja motivaatioon. Kun jokaisen tarpeet tunnistetaan, tarpeita huomioidaan yksilöllisesti ja vahvoja mieltymyksiä sekä niiden käyttöä tuetaan tietoisesti, on työnteko mielekästä, tuotteliasta, se sitouttaa ja motivoi pitkäksi aikaa. Tämä kaikki lisää työhyvinvointia ja parantaa työkykyä.

Mitä monimuotoisuus on ja mitä se käytännössä tarkoittaa?

Jokaisella meistä on erilaiset tiedonkäsittely- ja ajattelutavat, aistimoottorit sekä stressifaktorit. Kun siihen lisätään se, mitä olemme oppineet ja miten käytämme aivojen potentiaalia tässä hetkessä, muodostuu erilaisuuden kirjo. Aivomme ovat yhtä uniikit kuin sormenjälkemme, käytännössä erilaisuus on aina olemassa yksilöiden välillä.

Arviolta jopa 20 %:lla maailman väestöstä on neuroepätyypillisesti kehittyneet aivot, puhutaan neurokirjoista, nepsyistä. Edustettuina ovat monelle tutut ADHD, autismi ja muut ilmiöt. Mukaan mahtuu lieviä ja monimutkaisempia erilaisuuksia, jotka tässä yhteiskunnassa valitettavan usein koetaan häiriöinä.

”Ei ole olemassa oppimisvaikeuksia, on vain vääränlaista opetusta.” 

Lähes kaikki voivat oppia, kun opetusmenetelmät kohtaavat ihmisen monimuotoisuuden kanssa. Häiriöiden ja vaikeuksien sijaan olemmekin keskittyneet ymmärtämään monimuotoisuutta ja siinä piilevää potentiaalia.

Kysymys on siitä, miten aivomme toimivat. Suomessa aivotutkimus on maailman huippuluokkaa, samoin kuin aivoverenkierto (AVH)- ja aivovammojen tutkimus ja hoito. Aivojen vasemmalla ja oikealla lohkolla on omat tehtävänsä samoin niitä yhdistävällä aivokurkiaisella. On totta, että jokaisen aivot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkemme. Se, mitä potentiaalia itse kunkin aivoissa on ja miten sitä käytämme, näyttäytyy ulkopuolisille eri tavoin. 

Aloitimme yhteistyön professori Barbara Prashingin kanssa vuonna 2008. Häntä pidetään aiheen uranuurtajana maailmanlaajuisesti. Prashinigin kirjassa, ”Power of the Diversity”, lähtökohtana on juurikin neurodiversiteetti. Hän on aloittanut tutkimukset neurodiversiteetistä jo 1980-luvulla. 

Consultica Oy:n perustaja Anne Penttinen on tehnyt yhteistyötä Prashnigin kanssa jo viidentoista vuoden ajan ja suorittanut WSA, LSA ja TSA-menetelmien kansainvälisen akkreditoinnin. Consultica Oy on edistänyt satojen organisaatioiden johtamista hyödyntäen Prashnigin kehittämiä menetelmiä, mm. WSA -työskentelytyylianalyysiä. Aloitimme menetelmien maahantuonnin ja uusien asiantuntijoiden kouluttamisen vuonna 2020 koronapandemian iskiessä Suomeen. Työn tekemisen tavat muuttuivat radikaalisti. Muutos on tullut jäädäkseen ja sen johtamisesta olemme suunnannäyttäjiä. 


Oletko sinä seuraava edelläkävijä, uuden ajan johtaja?

Pätevöidy monimuotoisuuden johtajaksi

> Haluatko lisätietoja, kysy lisää tästä!