-

Erilaiset toimintatavat ärsyttävät, tiedätkö miksi?

0 kommenttia

Oletko huomannut, että ihmisten erilaiset tavat tehdä jokin asia, voi aiheuttaa ärtymystä? Esimerkiksi, kun puolisosi ei noudatakaan tekemääsi ostoslistaa, vaan on taas unohtanut sen kotiin ja tuo kaupasta kaikkea muuta. Meillä kaikilla on luontainen tapamme tehdä asioita ja siihen vaikuttavat myös opitut seikat. Eikö olisikin hienoa oppia tunnistamaan ympärillä olevien ihmisten luontaiset toimintatavat sekä syyt niiden taustalla, jotta erilainen toiminta ei enää aiheuttaisi ärtymystä itsessä?

Syy, miksi me kaikki emme toimi luontaisesti samalla tavalla, löytyy aivoista: osalla meistä hallitsee enemmän vasen aivolohko ja osalla oikea. Ihmiset, joilla vasen aivolohko on hallitsevampi, omaavat luontaisesti enemmän analyyttisiä piirteitä. Vastaavasti ihmiset, joilla oikea aivolohko on hallitsevampi, omaavat luontaisesti enemmän kokonaisvaltaisia piirteitä.

Kenenkään tyyli ei kuitenkaan ole täysin analyyttinen tai täysin kokonaisvaltainen, sillä jokainen meistä käyttää sekä vasenta analyyttistä että oikeaa kokonaisvaltaista aivolohkoaan. On olemassa lukematon määrä erilaisia analyyttisen ja kokonaisvaltaisen tyylin yhdistelmiä riippuen siitä, missä määrin oikea ja vasen aivolohko ihmisellä hallitsee, ja tämä tekee meistä ja meidän toimintatavoistamme ainutlaatuisia. Eli seuraavaksi, kun kerromme esimerkkejä siitä, miten ihmisten väliset erot aivojen hallitsevuuden osalta näkyvät käytännössä, huomioi että nämä kuvaavat ääriesimerkkejä.

Ruoanlaitto

Analyyttiset ihmiset tarvitsevat yleensä keittokirjan ja seuraavat reseptejä erittäin tarkasti, he aloittavat ruoanlaiton vasta, kun kaikki tarvittavat ainekset ovat saatavilla ja kaikki on valmisteltu. He eivät ole kovin luovia, mutta ainakin he ovat luotettavia kokkeja.

Kokonaisvaltaiset ihmiset eivät pidä reseptien seuraamisesta, he yleensä kokoavat yhteen jotain saatavilla olevista aineksista, luovat uusia ruokia, eivät osaa toistaa samaa ruokaa kahdesti, mutta he ovat erittäin luovia kokkeja.

Ostosten tekeminen

Analyyttiset tekevät ostoslistoja, suunnittelevat jokaisen ostoksen ja kuluttavat rahaa - vaikka heillä olisi sitä paljon - erittäin viisaasti ja tuskin koskaan tarpeettomiin tuotteisiin.

Kokonaisvaltaiset rakastavat shoppailua ja tekevät sen spontaanisti. He inhoavat ostoslistoja, ja kun he kirjoittavat sellaisen, he yleensä jättävät sen kotiin ja ostavat asioita, joita ei ole luettelossa. Ja mikä vielä pahempaa, he tuskin koskaan tietävät tarkasti, mihin heidän rahansa ovat menneet.

Kun pohdit omia ihmissuhteitasi ja jokapäiväistä elämääsi niin huomaat, että edellisten kaltaisia esimerkkejä on varmasti loputtomasti: miten puristat hammastahnatuubia, riisutko vaatteet ja asettelet ne siististi vai tipahtavatko housut siihen, missä olet riisiutumassa. Useimmiten tunnistat itsesi arjen askareista, siitä miten toimit kaikkein tutuimmassa ympäristössä.

Huomaamattasi, töistä kotiin lähdettäessä joko lipsahdat toiseen työskentelymoodiin tai puet päällesi kotiroolin, hyppäät siihen lähimpänä todellista sinua olevaan rooliisi. Ilman ymmärrystä ja tiedostamista siirryt arjessa roolista toiseen. Osa rooleista sisältää enemmän sinun biologisia ominaisuuksia kuin toiset roolit, osa taas sisältää enemmän opittuja ominaisuuksia. Halusit tai et, jotkin tyylisi ominaisuudet eivät koskaan muutu, etenkään biologiset, koska ne ovat vastuussa siitä, kuka olet.

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on ymmärtää muita ja sitä todennäköisemmin tulet toimeen heidän kanssaan, erityisesti lähimmän ja rakkaimman kanssa. Yhdessä eläminen ihmisten kanssa, joilla on vastakkaisia tyylejä, ei ole helppoa, mutta heidän tyylinsä tunteminen ja sen ymmärtäminen, miksi he toimivat niin kuin toimivat, on pelastus monissa ihmissuhteissa.

Vähennä arjen stressiä

Lisääntynyt itsetuntemus antaa sinulle vielä yhden edun: ymmärrät, kuka todella olet, mikä saa sinut innostumaan ja sisäistät mitä voit muuttaa ja mitä et. Ymmärtämällä henkilökohtaisen tyylisi, piirteesi, mieltymyksesi, joustavuutesi, inhosi ja jopa älykkyystekijäsi tarkemmin, ymmärrät myös, mitkä ovat ydinominaisuutesi. Tämä auttaa sinua ymmärtämään miksi jokin asia toisessa ihmisessä voi ärsyttää.

Nämä oivallukset, jotka tunnistat itsessäsi ovat erityisen tärkeitä, kun olet stressaantunut tai kohtaat epäsuotuisia tilanteita, vaikkapa kiukkua potevan lapsesi aamukiireessä. Tässä kohti aivosi siirtyvät selviytymistilaan. Silloin kun aivot menevät selviytymistilaan, se on ikään kuin error-tila, jossa nousevat esiin kaikken primitiivisimmät toiminnot. Aivot keskittyvät vain selviytymään ”hengissä” hetkestä toiseen. Yht’äkkiä tavallisetkin asiat tuottavat tuskaa ja kaikki tuntuu raskaalta, vaikka lapsen pukeminen ja saaminen autoon ajoissa. Error-tila johtaa epätoivoisista ratkaisuista toiseen ja lopputuloksen me kaikki tiedämme.

Henkilökohtaiset tyylipiirteesi vaikuttavat sinuun joka tilanteessa, sinulla ei ole mahdollisuutta hallita käyttäytymistäsi, saati sitten estää tunteitasi hallitsemasta sinua. LSA- ja WSA-analyysien kautta voit kuitenkin oppia havaitsemaan helpommin hallitsevat aistiväyläsi ja se ohjaa itsetuntemuksen ”salaisiin lokeroihin” tunnistamaan stressaavat ja ärsyttävät asiat ajoissa ja kehittämään toimintatapoja niiden hallitsemiseksi. Lisäksi opit tunnistamaan vahvat aistikanavasi, joita ymmärtämällä voit ohjata toimintaa sinua vähemmän stressaaviin toimintatapoihin. Esimerkiksi sen sijaan, että odotat puolisosi noudattavan kauppalistaa, kysytkin, voisiko hän tehdä ruoan ja ostaa sen lisäksi pari toivomaasi asiaa ruoanlaittovuorollesi. Ota askel kohti stressitöntä arkea.
 


Teksti on muokattu Barbara Prashnigin alkuperäisestä kirjoituksesta, joka löytyy täältä.